octubre 14, 2013

LA DEMOCRÀCIA D'ATENES

1. Un context històric favorable
Les colònies gregues eren terreny en litigi permanent entre els grecs i els perses. Durant la segona meitat del segle VI aC. Els perses dominaven, però al segle V aC. s’inicia una revolta de les ciutats jòniques contra l’imperi persa. Vint anys van durar aquests enfrontaments, les Guerres mediques, que finalitzaren amb la victòria d’espartans i atenesos.
Després d’això els espartans i atenesos van viure 50 anys de pau que seran coneguts com l’època daurada de la democràcia i especialment del govern de Pericles ( 461-429 aC.) Però enfrontaments comercials van anar deteriorant les relacions entre Esparta i Atenes  que varen conduir a la Guerra del Peloponès i al govern dels 30 tirans.
2.      Una democràcia directa
En la democràcia atenenca no existia la delegació del poder en representants, els ciutadans havien d’implicar-se en le govern de la polis de forma directa i sense excuses.
L’Assemblea(ekklesia) era la institució principal de l’Estat. Estava integrada per tots els ciutadans, uns 40.000, que es reunien un cop per setmana. Qualsevol hi podia intervenir, discutir i presentar-hi afers a debatre. L’Assemblea era completament sobirana, el seu poder era total i absolut i no estava sotmès a cap tipus de limitació. Podia condemnar qualsevol persona a mort o a l’ostracisme(exili per deu anys), podia revocar les lleis existents i promulgar-ne unes altres noves, podia declarar la guerra i la pau, podia concedir avui plens poders a un polític i prendre-li endemà, podia reconsiderar les seves pròpies decisions  i canviar-les d’un dia per l’altre.
Hi havia també òrgans especialitzats:
ASSEMBLEA
Formada per tots els ciutadans (a la pràctica només uns 5000)
Té poder legislatiu. Se n’elegeixen per sorteig tots els càrrecs públics.

CONSELL
Òrgan consultiu format per 500 membres
MAGISTRATS
Càrrecs amb poder executiu ( estrategs i arconts)
HELIEA
Tribunals encarregats d’impartir justícia.



3.      Una democràcia restringida a una minoria

Dins la polís no tothom gaudia dels mateixos drets. De fet, no hi governava el poble, sinó els ciutadans, un col·lectiu que suposava el 20% de la població. La resta de la població no podia participar en els afers públics i no tenia cap tipus de drets polítics.


CIUTADANS
HOMES LLIURES
Nascuts a Atenes
Tenien drets polítics i econòmics
Participen a l’Assemblea i ocupen càrrecs públics




NO CIUTADANS


ESTRANGERS

No tenen drets polítics, però sí econòmics
Poden tenir negocis propis i paguen impostos. Personatges admirats com Protàgores i  Aristòtil

DONES

No tenen cap tipus de drets ni polítics ni econòmics

No tenen vot ni veu a les assemblees i no poden tenir propietats


ESCLAUS




Els ciutadans atenesos estaven sempre ocupats entre les assemblees, els sorteigs de càrrecs i les continues iniciatives militars. A més, hi havia constantment festivals públics. La majoria dels ciutadans no treballaven. Els més rics vivien de les rendes, altres tenien tallers artesanals on treballaven els esclaus. I els més pobres, que vivien de l’Estat ocupaven càrrecs públics o s’allistaven a la flota.

No hay comentarios:

Publicar un comentario