noviembre 19, 2015

Com fer una dissertació?


Dissertar significa discòrrer metòdicament sobre una matèria científica, filosòfica, etc., és a dir, segunit un camí que ens permeti arribar a una conclusió. a un fi.

Els següents consells, que hem dividit en dos blocs, us poden ajudar a preparar la dissertació:

1. Qualitats imprescindibles en una dissertació:

a) Qualitats intel·lectuals:

Cal expressar les idees de forma coherent, mitjançant l'ús de la lògica i del sentit comú. Per aconseguir-ho s'han de tenir en compte aquestes indicacions:

  • Seguir sempre el fil. Per exemple, no podem anunciar que exposarem tres arguments a propòsit d'un tema i deixar d'analitzar-ne un.
  • Explicar el sentit d'una paraula, una expressió, una tesi abans de comentar, és a dir, abans de donar l'opinió personal.
  • Mantenir l'esforç de reflexió durant tota la dissertació, no fos cas que en arribar a la conclusió s'hi manifestessin febleses greus.
  • No és aconsellable ni prudent fer una exposició excessivament llarga, ja que això podria obstaculitzar la realització de  l'activitat.
b) Qualitats formals:

Són les qualitats de presentació. Per fer una bona presentació cal tenir en compte:

  • L'exposició ha de ser clara tant des del punt de vista lèxic com sintàctic.
  • L'estil filosòfic és diferent del literari, exigeix sobrietat per expressar coherentment els pensaments que s'han d'exposar deuna manera completa i no fragmentada.
  • És bàsic fer bona lletra, revisar l'ortografia i evitar les expressions familiars o d'argot.

2. Com fer la dissertació:

a) Comprensió del tema.  

S'ha d'haver entès molt bé el tema proposat perquè el més important és tractar només aquest problema. Cal preguntar-se i respondre amb claretat aquestes preguntes:
  • Quin tema tracta?
  • Quines són les paraules de l'enunciat?
  • Quina és la relació entre el tema, els termes assenyalats i la matèria?
b) Elaboració del pla.

 Abans de començar la dissertació és imprescindible fer-se un pla previ perquè els paràgrafs quedin articulats. L'articulació pot presentar-se sota la forma de tesi, antitesi o una sintesi.
Per l'elaboració d'aquest pla, cal desenvolupar aquestes 3 parts:
  • Introducció. Formular amb claredat el tema a tractar, s'han d'enunciar els termes del problema  establint una relació entre ells, una confrontació. Recorda que la dissertació és una solució a un problema.
  • Desenvolupament.
 En aquest apartat el més important és la reflexió personal, que suposa un desplegament progressiu del pensament basant-se en arguments racionals. Per fer-ho cal considerar aquests aspectes: 

- El pensament ha de progressar, cal que en cada paràgraf apareguin idees noves.
- Evitar allunyar-se de l'assumpte principal.
- NO aprofitar per exposar el tema del curs.
- Eviteu els desenvolupaments descriptius i anecdòtic.
- NO us refugieu darrera l'autoritat d'un autor/a.
- No us oposeu a cap autor sense un examen atent de la seva doctrina.

Es tracta de fer un desenvolupament personal en que  s'integrin referències filosòfiques i les diverses informacions de què disposeu.
  • Conclusió. Com que el desenvolupament anterior és progressiu, la resposta ja s'hahagut d'esbossar abans de la conclusió. Cal que es doni la resposta precisa, que a la vegada pot obrir portes per un debat posterior.
c) Autoavaluació

Abans de donar la dissertació per acabada, és convenient fer una lectura crítica. Rellegir atentament i valorar alguns aspectes com la concordància, el lligam lògic entre les parts, la rellevància dels arguemnts... I per suposat corregir el lèxic, l'ortografia, la sintaxi... 

No hay comentarios:

Publicar un comentario