Dissertar significa discòrrer metòdicament sobre una matèria científica, filosòfica, etc., és a dir, segunit un camí que ens permeti arribar a una conclusió. a un fi.
Els següents consells, que hem dividit en dos blocs, us poden ajudar a preparar la dissertació:
1. Qualitats imprescindibles en una dissertació:
a) Qualitats intel·lectuals:
Cal expressar les idees de forma coherent, mitjançant l'ús de la lògica i del sentit comú. Per aconseguir-ho s'han de tenir en compte aquestes indicacions:
- Seguir sempre el fil. Per exemple, no podem anunciar que exposarem tres arguments a propòsit d'un tema i deixar d'analitzar-ne un.
- Explicar el sentit d'una paraula, una expressió, una tesi abans de comentar, és a dir, abans de donar l'opinió personal.
- Mantenir l'esforç de reflexió durant tota la dissertació, no fos cas que en arribar a la conclusió s'hi manifestessin febleses greus.
- No és aconsellable ni prudent fer una exposició excessivament llarga, ja que això podria obstaculitzar la realització de l'activitat.
Són les qualitats de presentació. Per fer una bona presentació cal tenir en compte:
- L'exposició ha de ser clara tant des del punt de vista lèxic com sintàctic.
- L'estil filosòfic és diferent del literari, exigeix sobrietat per expressar coherentment els pensaments que s'han d'exposar deuna manera completa i no fragmentada.
- És bàsic fer bona lletra, revisar l'ortografia i evitar les expressions familiars o d'argot.
2. Com fer la dissertació:
a) Comprensió del tema.
S'ha d'haver entès molt bé el tema proposat perquè el més important és tractar només aquest problema. Cal preguntar-se i respondre amb claretat aquestes preguntes:
- Quin tema tracta?
- Quines són les paraules de l'enunciat?
- Quina és la relació entre el tema, els termes assenyalats i la matèria?
Abans de començar la dissertació és imprescindible fer-se un pla previ perquè els paràgrafs quedin articulats. L'articulació pot presentar-se sota la forma de tesi, antitesi o una sintesi.
Per l'elaboració d'aquest pla, cal desenvolupar aquestes 3 parts:
- Introducció. Formular amb claredat el tema a tractar, s'han d'enunciar els termes del problema establint una relació entre ells, una confrontació. Recorda que la dissertació és una solució a un problema.
- Desenvolupament.
En aquest apartat el més important és la reflexió personal, que suposa un desplegament progressiu del pensament basant-se en arguments racionals. Per fer-ho cal considerar aquests aspectes:
- El pensament ha de progressar, cal que en cada paràgraf apareguin idees noves.
- Evitar allunyar-se de l'assumpte principal.
- NO aprofitar per exposar el tema del curs.
- Eviteu els desenvolupaments descriptius i anecdòtic.
- NO us refugieu darrera l'autoritat d'un autor/a.
- No us oposeu a cap autor sense un examen atent de la seva doctrina.
Es tracta de fer un desenvolupament personal en que s'integrin referències filosòfiques i les diverses informacions de què disposeu.
- Conclusió. Com que el desenvolupament anterior és progressiu, la resposta ja s'hahagut d'esbossar abans de la conclusió. Cal que es doni la resposta precisa, que a la vegada pot obrir portes per un debat posterior.
c) Autoavaluació:
Abans de donar la dissertació per acabada, és convenient fer una lectura crítica. Rellegir atentament i valorar alguns aspectes com la concordància, el lligam lògic entre les parts, la rellevància dels arguemnts... I per suposat corregir el lèxic, l'ortografia, la sintaxi...
No hay comentarios:
Publicar un comentario